Skip to main content
We match your fire.

De wereld van Tulikivi

Een paar uur stoken voor 24 uur heerlijke stralingswarmte, dat is pas moderne houtverwarming.

Het wonder van de speksteen

responsive image
De speksteengroeve van Tulikivi...
Speksteen is een bijzondere natuursteen afkomstig uit Finland. Ze vertoont unieke eigenschappen, waaronder een ongeëvenaarde vuurbestendigheid, warmteopnamecapaciteit en warmtegeleidingssnelheid. Het is ook één van de zwaarste natuurstenen, met een dichtheid van 2980 kg/m³. Ze is buig- en drukvast, maar relatief zacht, dus eenvoudig te zagen of polijsten.

De Tulikivi speksteen onderscheidt zich van andere speksteen doordat er veel magnesiet in voorkomt. Dit natuurlijke metaal in deze speksteen verklaart de unieke eigenschappen inzake warmte. De talk maakt alle speksteen streelzacht en eenvoudig te bewerken. Chloriet en andere minder belangrijke componenten brengen vlammende kleuren aan het oppervlak van de speksteen te voorschijn.


Talk

40-50 %

Magnesiet

40-50 %

Chloriet

5-10 %

Onder de natuurstenen kent de speksteen haar gelijke niet inzake vuurbestendigheid. En dat moet ook, want in een Tulikivi komen geregeld temperaturen voor boven de 1000 °C. Het smeltpunt van speksteen bedraagt 1630 °C. Ter vergelijking, gietijzer smelt al bij 1200 °C.

responsive image
Hier komt de speksteen van de 2 fabrikanten vandaan...
Finland is het enige land ter wereld dat speksteenlagen bezit die bestand zijn tegen de hoge verbrandingstemperaturen in warmte-accumulerende houtkachels. Finland telt slechts twee producenten van warmte-accumulerende houtkachels en die maken gebruik van dezelfde speksteenlagen. De verschillen in kwaliteit tussen de twee steengroeves zijn algemeen veel kleiner dan de verschillen tussen stenen die uit eenzelfde steengroeve afkomstig zijn. De kwaliteit van de speksteen van Tulikivi wordt dan ook enkel bepaald door de kwaliteitsnormen die Tulikivi zichzelf oplegt. Elke Tulikivi speksteen wordt met laserstralen gekeurd en het is die keuring die de typische Tulikivi kwaliteit garandeert. Mocht er al een verschil zijn tussen beide steengroeves, dan zou het in uw speksteenkachel geen verschil uitmaken.

De warmteopnamecapaciteit per volume van de TULIKIVI speksteen (3000 KJ/m³°C) is meer dan 2 maal hoger dan bij vuurvaste steen (1400 KJ/m³°C). Dat betekent dat een massieve speksteenkachel 2 maal kleiner kan zijn dan een massieve tegelkachel met een zelfde warmte-opslagcapaciteit. Dat scheelt vooral inzake ruimtegebruik en ook opbouwkost.

De warmtegeleiding doorheen speksteen (6,4 W/mK) gebeurt meer dan 10 maal sneller dan in vuurvaste steen (0,6 W/mK). Dat betekent dat een koude Tulikivi snel opgewarmd is - normaal bereikt de kachel binnen het uur zijn maximum capaciteit van warmte-uitstraling. Het betekent ook dat de binnen structuur van een Tulikivi eenvoudig kan zijn : stenen die de warmte snel geleiden nemen ze ook sneller op ! Een Tulikivi heeft dus geen nood aan de lange, ingewikkelde kanalen die we in de massieve tegelkachel aantreffen, maar werkt perfect met de korte kanalen binnen het tegenstroomprincipe.

Warmte opslaan is een kunst

U kan een Tulikivi massakachel kiezen met tegenstroom- of spiraalprincipe en met boven- of onderaansluiting. Steeds wordt uw houtwarmte maximaal opgeslagen in de speksteen.

Lees meer

Kies uw speksteen afwerking

Van de zachte Classic, tot de glinsterende Grafia over de strakke Nobile, de gelijne Rigata en de nostalgische Robusta : Tulikivi Design kent geen grenzen meer dankzij de innovatieve jetstream afwerkingstechnieken.

Lees meer

Ontdek de culinaire mogelijkheden

Elke massieve speksteenkachel van het Karelia gamma is standaard voorzien van een grillrooster. In combinatie met de speksteen accessoires van Tulikivi biedt het eindeloze mogelijkheden van grillen, bakken en koken met de unieke smaak van het houtvuur.

Lees meer

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie