Skip to main content
We match your fire.

De wereld van Tulikivi

Een paar uur stoken voor 24 uur heerlijke stralingswarmte, dat is pas moderne houtverwarming.

Veruit de groenste houtkachel

Tulikivi betekent het omzetten van een hernieuwbare, natuurlijke en lokale brandstof tot de meest aangename, gezonde en duurzame warmte, met maximale efficiënte en een minimale inspanning of verontreiniging.

responsive image
Koolstofkringloop
Hout branden geeft geen netto bijdrage tot het broeikaseffect, zodat alle houtkachels bijdragen tot de productie van hernieuwbare energie. Jammer genoeg hebben houtkachels vandaag een weinig groen imago, omdat ze veel fijnstof in de lucht brengen. Bij de massieve speksteenkachels van Tulikivi is de verbranding evenwel zo optimaal dat de geproduceerde hoeveelheid fijnstof verwaarloosbaar is.

Doordat een Tulikivi de warmte opslaat ligt de verbrandingstemperatuur in een massieve speksteenkachel (600 – 800 °C) veel hoger dan bij gewone houtkachels (300 - 400 °C). De verbrandingskwaliteit is bij die hoge temperaturen optimaal. De rookgassen leggen ook een veel langere weg af binnenin de kachel, zodat er tijd genoeg is om ze nagenoeg volledig te verbranden en ze hun warmte optimaal kunnen afstaan aan de speksteenmassa. Het resultaat is een verbrandingsrendement van 80 à 90 %.

Of er nu met brandhout of pellets gestookt wordt, de fijnstof emissies bedragen in doorsnee 10 à 30 mg/MJ. Ter vergelijking, een verouderde houtkachel stoot gemiddeld 800 mg/MJ uit. De lage fijnstofemissies bij Tulikivi zijn niet enkel een gevolg van de veel betere verbranding : veel fijnstof blijft achter in de complexe rookkanalen. Jaarlijks kan de gebruiker deze fijne as verwijderen via de poetsdoppen. Het beetje fijnstof dat bij de goede verbranding in een Tulikivi nog uit de schoorsteen komt, is pure vliegas en nagenoeg even onschadelijk als bijvoorbeeld het zeezout dat ook als fijnstof in de lucht gemeten wordt. Wanneer je de emissiewaarden en het rendement vergelijkt met gewone houtkachels lijken de verschillen beperkt, maar dat is misleidend omdat warmte accumulerende houtkachels volgens de EN normen veel strenger getest worden dan gewone houtkachels.

De speksteen is een natuursteen die doorheen de levenscyclus van een Tulikivi geen negatieve invloed heeft op de natuur en bovendien steeds recyclebaar blijft. In de verbrandingskamer van een Tulikivi speksteenkachel wordt bovendien slim gebruik gemaakt van Corderiet voor een optimale aanvoer van de verbrandingslucht. Doordat de warmte grotendeels via straling wordt afgegeven, die veel langer in de woning achterblijft dan luchtwarmte, produceert een Tulikivi ook zeer energiezuinige warmte.

Omwille van al deze redenen en ook na een grondige kontrole van alle gebruikte andere materialen kreeg de Tulikivi speksteenkachel als eerste het milieukeurmerk van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE). Als enige kachel verkreeg het ook al eerder het keurmerk van het "Institut für Baubiologie Rosenheim".

Meer lezen over Tulikivi en het milieu :

Home / Merken / Tulikivi / Milieu / Europese testen

Home / Merken / Tulikivi / Milieu / Levensloop van een Tulikivi

Home / Merken / Tulikivi / Milieu / de Tulikivi verbrandingskamer

Home / Merken / Tulikivi / Milieu / het VIBE label

Warmte opslaan is een kunst

U kan een Tulikivi massakachel kiezen met tegenstroom- of spiraalprincipe en met boven- of onderaansluiting. Steeds wordt uw houtwarmte maximaal opgeslagen in de speksteen.

Lees meer

Kies uw speksteen afwerking

Van de zachte Classic, tot de glinsterende Grafia over de strakke Nobile, de gelijne Rigata en de nostalgische Robusta : Tulikivi Design kent geen grenzen meer dankzij de innovatieve jetstream afwerkingstechnieken.

Lees meer

Ontdek de culinaire mogelijkheden

Elke massieve speksteenkachel van het Karelia gamma is standaard voorzien van een grillrooster. In combinatie met de speksteen accessoires van Tulikivi biedt het eindeloze mogelijkheden van grillen, bakken en koken met de unieke smaak van het houtvuur.

Lees meer

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie