Skip to main content
We match your fire.
Fijnstofvrij houtstoken kan ! Gratis fijnstof afscheider van 15/9 tot 31/10/2019 ! Meer info hier...

De wereld van Tulikivi

Een paar uur stoken voor 24 uur heerlijke stralingswarmte, dat is pas moderne houtverwarming.

De infrarode speksteenwarmte

Stralingswarmte en luchtwarmte

responsive image
Convectiewarmte

Convectiewarmte is luchtwarmte. Convectoren produceren warme lucht die de kamerlucht opwarmt en zo indirect ons lichaam beschermt tegen te sterke afkoeling. Bij stralingswarmte wordt de warmte direct van de warmtebron overgedragen op ons lichaam. Het is een soort licht dat infrarood heet. We kunnen het niet zien, maar wel fotograferen.

 

responsive image
Stralingswarmte

Een TULIKIVI produceert ongeveer 75 % stralingswarmte en 25 % convectiewarmte. Ook een TULIKIVI warmt dus gedeeltelijk de lucht op, maar de stralingswarmte is er een stuk belangrijker voor de opwarming van ons lichaam. De stralingswarmte zal ook de muren van de woning opwarmen, die de warmte voor een tweede maal opslaan en op hun beurt bijdragen tot de globale warmtebehaaglijkheid.

Een Tulikivi produceert voornamelijk stralingswarmte, terwijl een convector is gemaakt om veel warme lucht te produceren. De meeste metalen hout- en gaskachels hebben dubbele wanden waardoor veel warme lucht en weinig stralingswarmte geproduceerd wordt.

TULIKIVI speksteenwarmte is uitstekend afgestemd op onze eigen lichaamswarmte en levert ons directe warmte die ons ook echt opwarmt. Dat laatste kan van een luchtwarmte van bv. 23°C niet gezegd worden - de temperatuur van ons huidoppervlak bedraagt immers 30 tot 32 °C. Hoe kan die lucht onze huid dan opwarmen ? Convectiewarmte zorgt er alleen voor dat we niet teveel warmte verliezen aan de lucht, maar ze warmt ons niet echt op. Luchtverwarming zorgt er vooral voor dat de kamerlucht u niet teveel afkoelt. Maar lucht van 21-23°C kan u uiteraard niet opwarmen.
Stralingswarmte van een oppervlak van 40-80°C zorgt wel voor een directe warmteoverdracht.

Adieu koude voeten !

responsive image
Verwarming van kop tot teen

Omdat bij stralingswarmte de verschillen in temperatuur tussen vloer en plafond gering zijn en de stralingswarmte horizontaal het hele lichaam opwarmt, behoren koude voeten met een Tulikivi tot het verleden. Gezien warme lucht stijgt is een belangrijk nadeel van luchtverwarming het typische gevoel van een warm hoofd en koude voeten. Bij stralingswarmte is de verticale temperatuurverdeling eerder beperkt en horizontaal werkt de stralingswarmte evenredig op het lichaam in - geen koude voeten meer !

Een aangenaam binnenhuisklimaat zonder droge lucht

responsive image
Uitdroging kamerlucht
Het binnenhuisklimaat dat Uw TULIKIVI doet ontstaan is in de eerste plaats zeer aangenaam door de directe inwerking van de stralingswarmte. Maar er is meer. Het ontbreken van koude uitstralende muren bijvoorbeeld. Daarenboven zijn de luchtbewegingen en dus ook de stofbewegingen in huis uiterst beperkt. De luchtvochtigheid blijft stabiel, zodat U geen last krijgt van te droge lucht. Condensatie van luchtvochtigheid op koude muren is meestal onbestaande, want de temperaturen van kamerlucht en muren zijn nagenoeg gelijk. Het gebruik van luchtbevochtigers is onnodig en geeft overigens alleen verdere condensatie op muren en ramen. De typische relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60 % bij TULIKIVI is bovendien gunstig voor de duurzaamheid van Uw woning.


Bepaal zelf uw warmtebehoefte met speksteenwarmte

Tenzij u uw woonkamer wil inrichten met de niveauverschillen van een sauna, biedt stralingswarmte de enige mogelijkheid van een individuele warmtekeuze. Oma zit misschien steeds het liefst dicht bij de speksteenkachel, wat we dan weer allemaal aangenaam vinden indien we uit de vrieskou van buiten komen. Gedurende een maaltijd is de eethoek op enige afstand van de kachel de logische plek. En als oom Jef komt, wil hij steeds in die zetel in een uithoek zitten, want hij heeft het toch altijd te warm...

Gratis fijnstof afscheider

Bij aankoop van een Tulikivi speksteenkachel uit het Karelia gamma tussen 15/9 en 31/10/2019, krijgt u er een gratis fijnstof afscheider van Kutzner+Weber bij. Laat ons samen gaan voor fijnstofvrij houtstoken !

Lees meer

Kies uw speksteen afwerking

Van de zachte Classic, tot de glinsterende Grafia over de strakke Nobile, de gelijne Rigata en de nostalgische Robusta : Tulikivi Design kent geen grenzen meer dankzij de innovatieve jetstream afwerkingstechnieken.

Lees meer

Warmte opslaan is een kunst

U kan een Tulikivi massakachel kiezen met tegenstroom- of spiraalprincipe en met boven- of onderaansluiting. Steeds wordt uw houtwarmte maximaal opgeslagen in de speksteen.

Lees meer

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie